27.1.21

JÄTÖKSET TALTEEN, SIISTEYTTÄ YMPÄRISTÖÖN

 Perheessämme on nykyisin koira, Sulo, jonka kanssa liikun päivittäin erityisesti kaupungimme keskustan alueella, mutta myös muualla Kangasalla. Olen huomannut parin vuoden aikana, että koiria on liikeellä isäntineen ja emäntineen aika paljon. Toiset niistä tapaan päivittäin ja toiset ovat uusia tuttavuuksia. Koirat ovat mukavia seurakavereita, uskollisia ystäviä ja pääsääntöisesti kiltteja sekä autuaan tietämättömiä heihin kohdistuvista odotuksista käytöksen suhteen.


Ongelmaksi kaupunkialueella alkaa muodostua joka keväinen keskustelunaihe koirien jätöksistä ja niiden talteenotosta yleisen mukavuuden ja siisteyden vuoksi. Vika ei ole koirassa, vaan hihnan toisessa päässä, eli meissä ihmisissä. Koirat ovat hyvin eri kokoisia ja näin ovat myös jätökset, eli toisinaan pikku kikkareet tuskin monia haittaavat, paitsi kengän pohjassa, mutta ison tavarakasan kohdalla alkaa kiukku purkaantua ja aivan syystä.


Olen ehdottanut kaupungin puutarhurille, että asuntokaduille pääväylien lisäksi pitäisi saada roska-astioita. Totta on, että kassia kanniskellessa, se olisi mukava pudottaa lähellä olevaan roska-astiaan mistä ne asiallisesti kerätään muiden roskien joukossa talteen ja mahdollisesti hyötykäyttöön. Tämä ehdotukseni ei toistaiseksi ole saanut kovinkaan vahvaa vastaantuloa, mutta vastahan tämä kisa alkoi :)


Täytyy kyllä myös todeta, että ymmärrystäni ei saa se, että oman koiran jätöksiä ei kerätä talteen. Mielestäni se pitäisi olla jokaisen koiran omistajan kunniatehtävä. Jo kaupungin järjestyssäännöissä todetaan, että näin tulisi tehdä, mutta jollakin käsittämättömällä tavalla sitä ei pidetä tärkeänä. Toivon, että koiran omistajat, jotka näin toimivat, eli eivät niitä kerää talteen, löytävät sen edestään tai ainakin sopivasti kenkiensä pohjasta.


Puistoalueiden suhteen toivon kansalaisilta myös tarkkuuttaa. Nurmikkoalueet eivät ole koirien käymälöitä ja myös sieltä jätökset tulisi kerätä pois. 


Huolehditaan toisistamme, koiristamme ja yhteisestä viihtyvyydestä pienillä teoilla joka päivä ja koirien kohdalla useamman kerran päivässä.





Be First to Post Comment !
Post a Comment