Kaikkien kaupunkilaisten yö- ja viikonloppupäivystys Acutaan
Huhtikuussa 2021 valitaan jälleen uudet valtuutetut kuntien ja kaupunkien valtuustohin. Viime kierroksella vaalien ajankohta vaihtui syksystä keväälle ja viime kausi oli siitä syystä aikaisempia pidempi, eli 4,5 vuotta. Covid19 pandemian johdosta on myös väläytelty ajausta siitä, että kevään kuntavaaleja siirrettäisiin, mutta mitä todennäköisemmin näin ei tule tapahtumaan, vaan alkuperäisessä aikataulussa pysytään. Nyt jo toista vuotta jatkuneen pandemian keskellä kuntavaalit poikkeavat monin osin aiemmin koetusta. Voimassa olevat suositukset aiheuttavat sen, että ainakaan tämän hetkisten ohjeiden mukaan normaali vaalityö ja kaupunkilaisten tapaaminen ei ole mahdollista. On myös keskusteltu siitä, voiko koko demokratia vaarantua, kun asukkaat eivät pääse normaaliin tapaan käyttämään äänioikeuttaan.
Tähän asiaan on nyt helmikuuta elettäessä otettu kantaa oikeuskansleria myöten ja myös oikeusministeri on tuonut esille hiukan ristiriitaisia kannanottoja. Tärkeintä kuitenkin on, että kaikki kansalaiset pääsevät käyttämään äänioikeuttaan ja mahdollisesti karanteenissa olevat henkilöt huomioidaan.
Oma kuntapoliittinen kokemukseni alkaa vuodesta 1996 jolloin olin ensi kertaa mukana vaaleissa ja riemukseni pääsin Kokoomuksen valtuustoryhmän ensimmäiseksi varavaltuutetuksi ja lisäksi sain paikan ympäristölautakunnasta. Muistelen tuota aikaa lämmöllä. Lautakuntamme koostui monista, pitkään luottamustoimissa vaikuttaneista henkilöistä, joiden viisautta, avarakatseisuutta ja yhteistyöhalukkuutta vieläkin muistelen suurella kunnioituksella. Vuoden 2000 vaaleissa sain varsinaisen valtuutetun paikan ja sen jälkeen olen ollut mukana kehittämässä kotikaupunkiamme monissa tehtävissä sekä Kangasalla, että seudullisesti.
Tämän valtuustokauden aikana, näin uskallan sanoa, on maailma muuttunut merkittävällä tavalla ja ne asiat, jotka puhuttivat neljä vuotta sitten, ovat osittain erilaisia. Lakiin perustuen kunnan tärkeimpiä tehtäviä on huolehtia lakisääteisistä peruspalveluista. Tämä lähtökohta päätöksenteossa ei ole muuttunut. Tätä tehtävää ohjaa myös lakiin kirjatut vaatimukset palvelun määrästä ja laadusta. Juuri tästä syystä ei ole merkityksetöntä kuka päättää meitä kaupunkilaisia koskevista asioista ja kuinka paljon panostamme vaikkapa koulujen tuntikehykseen eri luokka-asteilla tai hoivapuolelle esimerkiksi ikäihmisten kotihoitoon. Nämä kysymykset ovat vain esimerkkejä niistä kymmenistä ja sadoista linjauksista ja päätöksistä mitä valtuustossa vuosittain tehdään.
Se, mikä toimintaa vahvasti ohjaa, on kuntatalouden tilanne. Talouden suhteen valtuuston tehtävänä on päättää koko taloudesta, sen rahoituksesta ja sijoitustoiminnasta, esimerkiksi. Talouden kantokykyä ohjaa ennen kaikkea yleinen talouskehitys Suomessa ja maailmanlaajuisesti, koko seutukunnan kasvun kiihdyttimet, kaupunkiin muuttavan väestön määrä ja elinkeinoelämän mahdollisuudet kaupungin vetovoimatekijänä. Terve kaupungin talous tarkoittaa sitä, että pystymme suoriutumaan lakisääteisistä palveluista ja kasvamaan hallitusti siten, että myös lisääntyvän väestön osalta palveluiden määrä kasvaa oikea-aikaisesti kustannustehokkuutta unohtamatta. Lopulta kaupungin talous muodostuu hyvin yksinkertaisista asioista; kaupunkilaisten verotuloista, valtion avustuksista ja pieneltä osin sekalaisista tuloista, kuten maan ja metsän myynnistä.
Olen vuosien kuluessa huomannut, että vaatimukset palvelutarjontaa kohtaan ovat kasvaneet ja monimutkaistuneet. Asukkaidemme ajatus siitä kuinka nopeasti palvelutarpeisiin pitäisi vastata on myös muuttunut. On selvää, että kiireellisen hoidontarpeen kohdalla meillä on varsin hyvät prosessit olemassa ja kaupunkilaisia palvellaan esimerkiksi hammashoidossa päivystysluonteisesti normaalitoiminnan lisäksi ja muihin ongelmatilanteisiin myös iltaisin ja viikonloppuisin saamme apua nopeasti. Se, että kangasalalaiset joutuvat hakemaan apua epäkiitolliseen aikaan Valkeakoskelta asti, ei mielestäni ole oikein kaupunkimme asukkaita kohtaan. Yksi vaaliteemoistani on, että Valkeakosken sijaan kaikkien kangasalalaisten tulee saada sairaalatasoinen hoito yöaikaan ja viikonloppuisin Tampereella Acutassa. Tulevalla valtuustokaudella tämä asia on saatava kuntoon.
Be First to Post Comment !
Post a Comment