27.2.21

HOITOON PÄÄSY VARMISTETTAVA

 Kirjoitin viime viikolla muiden asioiden ohella sitä, kuinka mielestäni kaikkien kaupunkimme asukkaiden tulisi saada yö- ja viikonloppupäivystyksen palvelut joko Tampereella Acutassa tai mahdollisesti omassa terveyskeskuksessamme. Sairaalatasoista palvelua emme omana palvelutuotantoma pysty tarjoamaan, mutta pienemmissä ongelmatilanteissa olisi kätevintä jos palvelu löytyisi terveyskeskuksen tiloista.


Niissä tapauksissa missä joudutaan soittamaan hätäkeskukseen tai tilaamaan ambulanssi, valinta jatkohoitopaikasta on ammattihenkilöiden käsissä. Nämä ammattiauttajat kontaktoivat päivystyksiä Valkeakoskella ja Tampereella, mutta pääsääntöisesti kangasalalaiset viedään Valkeakoskelle. Toki tästä ovat poikkeuksena esimerkiksi onnettomuustilanteet yms., missä ensisijainen hoitopaikka on Acuta Tampereella Taysissa.


Se, että juuri öisin ja viikonloppuisin me yli 16-vuotiaat kangasalalaiset joudumme lähtemään Valkeakoskelle asti apua hakemaan, on erittäin huono asia ja kohtelee kaupunkilaisia epätasa-arvoisesti. Kaupunkimme pinta-ala on laaja ja matkat siltä pohjalta kohtuuttoman pitkiä monille. Entä sitten, kun käytössä ei ole omaa autoa tai muuten auttavia käsiä. Entä jos kyse on ikäihmisestä tai heikkokuntoisesta henkilöstä? Taksilla toki voi lähteä, mutta se voi olla monelle liian suuri kustannus.


Olen miettinyt, että miksi me kangasalan kaupunkin aikuisväestö joudumme ylläpitämään tällä(kin) palvelutuotantomuodolla mahdollisesti kannattamatonta hoitoyksikköä? Onko niin, että ilman kaupunkimme aikuisväestöpohjan kaltaista yö-ja viikonloppupäivystysvastuuta koko sairaalan olemassaoloa pitäisi miettiä uudemman kerran tai se joutuisi supistamaan toimintojaan aikaisemmasta.


Juuri etäisyys on meille kangasalalaisille se suurin  ongelma. En epäile, etteikö Valkeakoskella saisi hyvää palvelua. Siellä tehdään monentasoisia leikkauksia, erilaisia operaatioita ja sinne Tays on sijoittanut monia erikoisalan toimintojaan.


Se, että Acuta ottaisi vastaan meidät kaikenikäiset kangasalalaiset toisi meille yhdenvertaisuutta suhteessa muihin kaupunkiseudun asukkaisiin. Taysissa on alueemme paras ja tehokkain hoito, Coxan palvelut, Sydänsairaala ja se on tavoitettavissa nopeasti eri puolilta kaupunkia.


Näillä ajatuksilla pyrin  vaikuttamaan siihen, että kaikkien kaupunkimme asukkaiden yö- ja viikonloppupäivystys siirretään pois Valkeakoskelta Tampereelle Acutaan.

Be First to Post Comment !
Post a Comment