12.4.21

MIELENTERVEYSTYÖN PRIORISOINTITALKOOT

Hyvin pitkään ja erityisesti viimeksi kuluneen vuoden aikana on julkisuudessa keskusteltu muun ohella siitä miten pandemia-aika vaikuttaa lapsiin, nuoriin, perheisiin, yksineläjiin, ikäihmisiin, siis meihin kaikkiin. Tänään luin aiheeseen liittyvän kysymyksen sosiaalisesta mediasta ja jälleen se herätti minut miettimään kuinka hyvin pystymme vastaamaan kaupunkilaisten palvelutarpeeseen, erityisesti mielenterveyden osa-aluetta koskevissa ongelmatilanteissa.


Olen jo pitkään tuonut esille esimerkiksi kaupunginhallituksessa ja sivistyslautakunnassa huoleni mielenterveyspalveluiden riittävyydestä ja jonojen pituudesta akuutissa tarpeessa. Tätä kirjoittaessani on jo aiempien hankalien tilanteiden lisäksi tullut pandemia-ajan jälkiseurauksena kasvava joukko kaupunkilaisia, jotka koronatilanteesta johtuen ovat etsineet apua kasvaviin ongelmiin. Nämä ongelmatilanteet liittyvät huoleen ja murheeseen tulevasta, yksinäisyyteen, talouden ahdinkoon ja avun saamiseen tarpeen tulleen. Rehellisesti voidaan todeta, että kasvanut tarve on ajanut palvelutuotannon todella tiukalle juuri silloin, kun sitä erityisesti tarvittaisiin.


Tiedämme, että vaikka pandemia helpottaisi meneillään olevien rokotusten kautta nopeastikin, se ei pura kasautunutta avun tarvetta välittömästi vaikka yhteiskunta pikku hiljaa palaisi normaaliin. Vie aikaa kuukausia, ellei vuosia saada kaikki talouden rattaat pyörimään normaalilla tavalla ja sen johdosta monialaista jälkihoitoa tullaan tarvitsemaan.


Kangasalan Kokoomuksen valtuustoryhmä on tehnyt aloitteita asioiden kehittämiseksi esimerkiksi Nepsy-aloitteen muodossa. Nepsy, eli neuropsykiatrista hoitoa tarvitsevien lasten ja nuorten määrä on kasvanut huolestuttavasti. Tälle vuodelle 2021 on talousarvioon varattu määrärahaa helpottamaan tätä tilannetta lastensuojelussa ja nuorisopsykiatrian palveluissa sekä perheneuvolassa ja perhepalveluissa. Tämä on erittäin tarpeellinen lisäys ja vastaus kasvavaan palvelutarpeeseen. 

Tätä kirjoittaessani, huhtikuussa 2021 on Kangasalle vihdoin saatu palkattua nuorisopsykologi. Me tarvitsemme osaavia ammattilaisia monella sektorilla purkamaan syntynytty hoitovelkaa. On tärkeää, että apua tarvitsevat, kaikenikäiset kaupunkilaiset saavat apua enemmänkin ajoissa kuin myöhään. Se on myös kansantaloudellisesti kannattavin vaihtoehto.



 

Be First to Post Comment !
Post a Comment